4 savjeta za maksimalno povećanje sna dojenčadi

Spavanje je u posljednje vrijeme jedna od glavnih tema roditelja, posebno za one među nama čije bebe ne spavaju! U prvih nekoliko mjeseci života mnoge bebe se često bude noću i prolaze regresije spavanja. Biološki je normalno da se dojenčad budi noću (barem) tijekom prve godine života, a s druge strane nedostatak sna je vrlo stvarna borba za toliko novih roditelja koji se na kraju okrenu nesigurnim navikama spavanja jer su očajnički iscrpljeni. Iako mnoge obitelji diljem svijeta prakticiraju dijeljenje kreveta (spavanje u istom krevetu s bebom), Američka akademija pedijatara trenutno ne preporučuje navedeno kao praksu sigurnog spavanja.
Evo nekoliko savjeta koje možete primijeniti kako biste svojoj bebi pomogli  spavati onoliko koliko ona to prirodno može.
Sleeping, swaddled baby
1. Ponovno stvorite uvijete kao u maternici
U maternici je vaša beba okružena stalnom simfonijom zvukova: otkucajima vašeg srca, zvukom vašeg probavnog sustava i različitim zvukovima iz vaše okoline. Puštanje bijelog šuma tijekom spavanja održava bebinu sobu na poznatoj razini buke za bebu i može prigušiti zvukove starijeg brata, sestre, zvona na vratima ili kućnog ljubimca.
Osim što je bučna, maternica je također tijesna u prostoru za laktove. Ako se provodi sigurno i pravilno, povijanje može pomoći bebi da se osjeća sigurnije u kolijjevci te spriječiti da je refleks trzaja (Moro refleks) prerano probudi.
Napomena: Povijena beba mora uvijek biti položena na leđa za spavanje te mora imati prostora za slobodno micanje nogu. Pobrinite se da imate dovoljno vremena za slobodno kretanje i trbuščić tijekom razdoblja budnosti djeteta. Trebali biste prestati s povijanjem kada beba pokaže znakove prevrtanja, ako ne i prije.
2. Stvorite rutinu odlaska na spavanje
Imati predvidljivu, ali fleksibilnu rutinu pomaže bebi razumijeti što sljedeće očekivati. Evo nekoliko opcija koje možete uključiti u svoju rutinu. Počnite s 2-3 za novorođenčad i dodajte ih kako vaša beba bude starija: prigušivanje svjetla, kupanje, masaža, poželjeti laku noć članovima obitelji ili igračkama, oblačenje pidžame, čitanje knjige, pjevanje posebne pjesma “prije spavanja” i dojenje ili nuđenje bočice. Radite ove stvari istim redoslijedom, otprilike u isto vrijeme svake večeri (kada je to praktično). Obavljanje vaše rutine u sobi u kojoj beba spava pomoći će joj da lakše uspostavi vezu s vremenom spavanja. Ako s vremenom budete dosljedni svojoj rutini, beba će s vremenom naučiti da je vrijeme za spavanje.

3. Optimizirajte okruženje za spavanje
Čini se očiglednim, ali okolina bebinog spavanja trebala bi biti pogodna za spavanje. Odvojite malo vremena da provjerite slike, zvukove i razine aktivnosti u području gdje beba spava. Biste li tamo mogli mirno spavati?
 Idealno okruženje za spavanje je na ugodnoj temperaturi, relativno tiho, mračno i vizualno neometajuće. Osvrnite se oko sebe i noću—LED svjetla poput onih na digitalnim satovima, baby monitorima, grijačima za brisanje i televizorima mogu ometati san. Preporučamo korištenje sjenila za zamračivanje sobe za dnevno spavanje (mogu poboljšati i kvalitetu vašeg sna!). Ne mora biti mrkli mrak, ali znatno tamnija soba tijekom drijemanja može pomoći u jačanju razlike između vremena spavanja i vremena budnosti za vašu bebu.
Svijetli i užurbani uzorci na plahtama i uređajima koji vise iznad krevetića mogu biti stimulativni za malu bebu. Kad gledaju u njih, njihov se mozak može umoriti umjesto da se opusti za san. Prilično "dosadno" okruženje za spavanje omogućuje bebi miran mentalni prostor koji joj je potreban da odluta u snove.
Sleeping baby with giraffe print blanket
4. Vježbajte "pospan ali budan"
Mnogi roditelji koji uspavljuju svoju bebu ljuljanjem, bore se s bebom koja se budi i plače ubrzo nakon što je spuste u krevetić. Čini se kao da beba neće spavati ako je ne drže. To se događa kada se beba probudi između ciklusa spavanja i shvati da je njezino okruženje drugačije nego kad je zaspala. I vi biste mogli biti malo uznemireni ako ste zaspali na jednom mjestu, a probudili se na drugom! Spuštanje bebe dok je pospana, ali budna jedan je od načina da joj pomognete da udobno zaspi u vlastitom prostoru. Beba je "pospana" kada su joj kapci teški i kada je umorna, ali još nije posve zaspala (i dalje biste joj trebali moći vidjeti oči kada je spustite). Kako se beba navikava zaspati u svom krevetiću (umjesto u vašem naručju), veća je vjerojatnost da će ostati spavati u krevetiću dok prelazi između ciklusa spavanja.
Kad ovo počnete vježbati, beba će se vjerojatno buniti i protestirati čim je spustite (vaše tople ruke su udobnije od bilo kojeg krevetića ili kolijevke!). Svakako pokušajte vidjeti hoće li ju umiriti tapšanje ili šuškanje od 1-2 minute prije nego što ga ponovno podignete. Ako se beba počne jako uzrujavati, podignite je i pokušajte ponovno kasnije. Samostalno zaspati je vještina koju vaša beba uči s vremenom- vježbom.
Napomena: ako vam odgovara ljuljanje ili hranjenje bebe dok spava, nastavite s tim! Osobito ako dojite, nabavka pomoćnog ležaja uz krevet može vam pomoći da se malo više odmorite noću - nećete morati ustati iz kreveta kad se beba probudi.
Ovaj email je registriran