4 savjeta za higijenu novorođenčadi

Teško je puno toga zapamtiti kada se radi o rutini higijene naših najmlađih, ali naša gostujuća blogerica tu je da vam pomogne. Nastavite čitati za njezine sjajne savjete o higijeni novorođenčadi:

1. Rezanje noktiju

Rezanje bebinih noktiju na rukama po prvi put djeluje nevjerojatno zastrašujuće. Pokušajte pričekati minimalno mjesec dana ako možete prije nego što ih izrežete. Kada im prvi put režete nokte, imajte na umu da su jastučići njihovih prstiju usko povezani s noktom. Morate biti sigurni da režete samo nokte, a ne i kožu. Budite oprezni i nemojte ih rezati što biste mogli kraće. Super je ideja i prvo početi s turpijom za nokte.

Ako se vaše dijete slučajno počeše između turpijanja/podrezivanja noktiju, pokušajte staviti malo majčinog mlijeka na ogrebotinu. Majčino mlijeko ima prirodna antiseptička svojstva koja potiču zacjeljivanje.


 

2. Mijenjanje pelena

Mom changing newborn baby diaper

 

Jako je važno držati bebu u svježoj peleni. Ako znate da je vaša beba kakala, promijenite je čim završi. Što dulje beba sjedi u kakici, veće su šanse da će se razviti pelenski osip. Temeljito obrišite pelensko područje i namažite kremom za guzu. Za djevojčice pobrinite se da brišete sprijeda prema natrag.

 

3. Tjemenica

Moja prva i treća beba imale su tjemenicu nekoliko tjedana. To je uobičajena pojava koja prolazi, ali može biti jedna od onih stvari za koje kao roditelji isprva pitamo je li to normalno.

Ovako klinika Mayo opisuje tjemenicu: “Tjemenica se očituje kroz skorene ili masne ljuskave mrlje na bebinom tjemenu. Stanje nije bolno niti svrbi, ali može uzrokovati guste bijele ili žute ljuske koje nije lako ukloniti. Obično nestane samo od sebe za nekoliko tjedana ili nekoliko mjeseci. Mjere kućne njege uključuju pranje bebinog vlasišta blagim šamponom protiv tjemenice. To vam može pomoći da olabavite i uklonite ljuskice. Svakako ih nemojte grebati."

Često se preporučuje korištenje ulja koje je sigurno za bebe, poput bademovog ulja, na njihovom tjemenu prije kupanja. Nježno umasirajte ulje u područje koje ima perutavu, ljuskavu kožu. Nakon nekoliko minuta iščetkajte područje češljićem za tjemenicu i operite ljuskave mrlje.4. Rutina kupanja

 

Nakon dolaska iz bolnice, patronažne sestre i pedijatar uputit će vas kako njegovati bebinu pupkovinu. Ono što morate je održavati područje čistim i suhim dok zacjeljuje i čekati da višak kože pupkovine otpadne. Nemojte ga pokušati skinuti, on će otpasti kad bude spreman. S prvim kupanjem bebe pričekajte kod kuće dok pupčana vrpca ne otpadne i ne zacijeli. Često će patronažne sestre nakon otpadanja pupčane vrpce ponuditi da vašu bebu okupaju dok vi gledate.

Preporučamo kupanje bebe rano navečer kao dio vaše večernje rutine ili nakon što je beba jako bljucnula ili joj se pelena jako napunila i potrebno ju je temeljito očistiti. Porazgovarajte sa svojim pedijatrom o tome koliko često kupati svoju bebu kako biste isušili njenu osjetljivu kožu.

Prije nego stavite bebu u umivaonik ili kadu, unutarnjom stranom zapešća ili toplomjerom za vodu provjerite je li temperatura odgovarajuća (oko 37 stupnjeva). Svakako pustite da soba u kojoj kupate bebu bude nekoliko stupnjeva toplija nego inače. Prvih nekoliko kupanja toplo preporučujemo da to radite uz svog partnera.

 

 

 

Ovaj email je registriran